New Financial Day, 28 september 2012, Heusden

De nieuwe financiële wereld komt van binnenuit

Keer naar binnen en bouw vanuit je kernwaarden mee aan een nieuwe financiële wereld. Dat was de lijn van de tweede New Financial Day, georganiseerd door VVP/New Financial Forum en Ivo Valkenburg.

 

Het bleef bepaald niet bij praten, want de middag werd afgesloten met een klankschaalconcert dat de deelnemers naar hun kern bracht. Eerder op de middag had Paul Efmorfidis, oprichter van Coco-Mat, de deelnemers al laten dansen zonder muziek. Hij verbeeldde daarmee perfect de doelstelling van de middag die absoluut nieuwe inspiratie bood voor een andere kijk op financiële dienstverlening.
 

De eerste deelnemer die door Efmorfidis werd uitgenodigd om te dansen zonder muziek, was de bekende CDA'er Ad Koppejan. Fractiegenote Elly Blanksma had haar uitnodiging aan hem doorgegegeven omdat Koppejan een goede bekende was van een van de andere sprekers op de middag: Paul van Oyen, die zich afkeerde van het bankwezen en nu aan de weg timmert met de Kredietunie. Een initiatief waar Koppejan zich ook sterk verbonden mee voelt. Bij de Kredietunie kunnen ondernemers sparen en lenen. Van Oyen: "Het wordt een besloten kring van ondernemers die elkaar gaan helpen."

Tijdens de parallelsessies die middag kwamen meer nieuwe, op de mens in plaats van aandeelhouderswaarde gerichte initiatieven aan bod. Zoals de RES-euro, een inmiddels voldragen complementaire munt in België en binnenkort waarschijnlijk ook in andere landen. Met de RES wil oprichter Walther Smets de lokale middenstand en daarmee de lokale economie stimuleren. Inmiddels nemen zo'n 5.000 ondernemers in met name Vlaanderen deel en beloopt de RES-omzet zo'n 35 miljoen euro.

Voor veel initiatieven geldt dat ze zijn ontstaan nadat de bedenkers een stapje terug deden en afstand namen van het bestaande systeem. Smets bijvoorbeeld zag zijn meubelzaak failliet gaan. En hoewel hij het feit dat de banken alleen maar beter werden van zijn ondergang (zo namen ze zijn huis af) als onrechtvaardig heeft ervaren, spreekt hij nu toch van "de gelukkigste periode van zijn leven. We hadden niets, dus ook niets te verliezen".


Aanvullende informatie
- Wanneer u HIER klikt worden de afzonderlijke initiatieven nader belicht.
- Voor een fotoimpressie van de New Financial Day, klik HIER.

- Voor het programma klik HIER.