Vijfdaagse Learning Journey IJsland, 23-27 mei 2018


IJsland… Het land van oude sagen, onverschrokken vikingen, wonderschone natuur en met het oudste parlement ter wereld. Een land met slechts 330.000 inwoners. Een hechte gemeenschap van harde werkers en creatieve ondernemers, van nuchtere mensen die in elfen en trollen geloven. Een land met gelijke kansen voor iedereen en waar mannen en vrouwen hetzelfde verdienen in vergelijkbare functies. Het land van geisers, gletsjers en de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull die in 2010 het Europese vliegverkeer platlegde en waardoor als geluk bij een ongeluk een ongekende toeristenstroom richting IJsland op gang is gekomen.

 

IJsland wordt ook in één adem genoemd met de financiële crisis die er verwoestend huis hield. De schulden van banken liepen zo astronomisch hoog op dat er niets meer te redden viel en bijna alle banken failliet moesten gaan. De inwoners beten door een hele zure appel heen, bankiers werden daadwerkelijk berecht en het resultaat had niemand voorzien. De rigoureuze maatregelen werkten beter dan iemand had durven hopen. De crisis werd op eigen kracht bezworen. Sindsdien wordt IJsland als economische wereldwonder gezien.


Tijdens deze learning journey gaan we op zoek naar het geheim van het herstel van de crisis. Maar we kijken ook dieper. Want de economische crisis mag bezworen zijn, het vertrouwen in de financiële sector en in elkaar is er niet mee teruggekeerd. Welke lessen kunnen we leren uit IJsland? Welke succesvolle burgerinitiatieven zijn uit de puinhopen van de crisis ontstaan, hoe wordt er gebouwd aan een nieuwe democratie? Welke spiegel is ons eigenlijk voorgehouden en wat nemen we mee naar huis?  Dit en nog veel meer op deze learning journey naar het hart van IJsland.


Na de succesvolle belevingsreis naar innovatief Griekenland in 2015 is dit de tweede learning journey die Willem Vreeswijk (stichting New Financial Forum) en Ivo Valkenburg (Transilvania Retreat Center) samen organiseren.


Klik hier voor de brochure met alle informatie over deze learning journey.

 

De meest recente informatie vind je tevens op de site van Ivo Valkenburg.

 

English version

 

Click HERE for the English version of the brochure.