Alternative Finance Festival groot succes
Precies tien jaar na het omvallen van Lehman Brothers vond afgelopen weekeinde het Alternative Finance Festival plaats, een initiatief van ONE dat wordt ondersteund door De Grote Transitei, SOMO, TNI, Milieudefensie, Sustainable Finance Lab, Rethinking Economics NL, Good Finance, JMA, Ons Geld en het New Financial Forum.
Op het symposium waren er bijdragen van Saskia Sassen, Ewald Engelen en Paul Tang en acteur George van Houts. Verder veel prachtige voorbeelden hoe het anders kan. Onder meer van Heidi Leenaarts-Nijhof, oprichter United Economy. Zij ontwikkelde een circulair geldsysteem voor bedrijven, zonder rente, zonder speculatie.
In heel Nederland werden meer dan dertig (!) bijeenkomsten georganiseerd, onder meer door de stichting New Financial Forum die koos voor de wel heel bijzondere locatie Ambassade van de Vrije Geest in Amsterdam. Een groot aantal krachtige organisaties kreeg een podium:
- Het Broodfonds, een solidair vangnet voor ondernemers (Thom Boot)
- Care First, transitie van 'Money First naar Care First' (Louis Bohtlingk)
- Coco-Mat, een liefdevolle winkel in hartje Amsterdam (Gursel Iz)
- Het Veerhuis, eerste Vilage Trade Center ter wereld (Henry Mentink)
- Coöperatie Business Versnellers, ondernemersprogramma (Jelle Bartels)
- Merel van Boheemen, hoe mooi financieel advies kan zijn!
- Stichting LEF, MBO-lesprogramma over Leven en Financiën (Gijs Wintzen)
- Heartful Banking, mens- en maatschappijgericht bankieren (Owen de Vries)
- Idea Synergy, sociaal ondernemen naar IJslands idee (Matthijs Pontier)
- United Economy, netwerk voor de nieuwe economie (Anneke Wevers)
- Manifesto, accountancy voorbij de cijfers (Erik Friedeberg)
- Inspiratiehuis Arnhem, over de kracht van de achterkant van je cv (Maria Mazarakis)
Tevens werd het vijfde boek ‘Geld in de bijrol’ van Ad Broere gelanceerd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan ‘Verleider’ George van Houts. Het theaterstuk ‘Door de bank genomen’ (geïnspireerd op een eerder boek van Broere) was met 200.000 bezoekers een ongekend succes. Omdat bezoekers vaak lijkbleek wegtrokken zodra ze begrepen hoe het geldsysteem echt werkt, lanceerden de Verleiders het Burgerinitiatief Ons Geld. Het scheppen van geld is geen taak van commerciële banken, maar van de overheid, aldus het initiatief, dat 120.000 handtekeningen behaalde en dat leidde tot een historisch debat in de Tweede Kamer. Sterker nog, de regering gaf de WRR opdracht het thema ‘geldcreatie weer in publieke handen’ nader te onderzoeken. Het lijvige onderzoeksrapport wordt eerdaags verwacht.
Dat meer bewustzijn over geldcreatie noodzakelijk is, maakte Van Houts op het Alternative Finance Festival duidelijk. De theatergroep werd verzocht ‘Door de bank genomen’ voor zo’n honderd beleidsbepalers te spelen in het DNB-gebouw. Na afloop bleek dat ook de DNB-medewerkers niet wisten hoe het geldsysteem daadwerkelijk werkt. DNB-president Klaas Knot kon na afloop niet anders dan beamen dat er geen onwaarheden werden verteld. Op de vraag “Waarom weet niemand dit dan?”, zou Knot hebben gezegd: “We moeten de mensen niet onnodig angst aanjagen.”
Alles begint bij bewustzijn. Hoe meer mensen weten hoe het huidige geldsysteem werkt, hoe meer mensen zullen opstaan om bruikbare alternatieven aan te dragen. Het Alternative Finance Festival heeft hiertoe een enorme bijdrage geleverd. Chapeau!
Willem Vreeswijk - Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld.