Damaris Matthijsen

Mede-oprichter

Economy Transformers

   

Mijn personal statement

VRIJ, GELIJK & SAMEN

Als Economy Transformers streven we naar wat we noemen een vrij-gelijk-samenleving. Enerzijds dragen wij bij aan een cultuur waarin de individuele mens zich in vrijheid kan ontplooien tot wie hij of zij wil zijn; anderzijds werken we aan een economie waarin in gezamenlijk onderling overleg capaciteiten op behoeften worden afgestemd. Ertussenin regelen we onze betrekkingen op basis van gelijkheid.

Alles wat we denken en doen draagt ertoe bij dat de innerlijke mens en de uiterlijke samenlevings- en/of samenwerkingsvormen de principes van liefde en leven mogelijk maken.

De vrij-gelijk-samenleving is een samenlevingsvorm waaraan het beeld van een liefdevolle en mededogende mens ten grondslag ligt. Ook al zijn de mensen in de praktijk (nog) niet zo liefdevol en mededogend, door ons vanuit liefde en vertrouwen te organiseren zeggen we in feite dat we elkaar willen helpen om ons te ontwikkelen tot zulke mensen. Wij gaan het met elkaar aan, vanuit het besef dat we er samen in zitten en er ook samen uit zullen moeten komen.

Naar binnen toe vraagt dat voor een ieder van ons dat we onze persoonlijke ontwikkelingsweg gaan om steeds beter te weten wie we zijn en wat onze unieke bijdrage aan de wereld is. Wij zeggen: een ieder van ons koerst steeds beter op zijn eigen individuele ster. Naar buiten toe vraagt dat om structuren, eigendomsverhoudingen, een geldsysteem en samenwerkingsvormen die deze innerlijke ontwikkeling mogelijk maken.

GOEDE WIL

De vrij-gelijk-samenleving is niet een kant en klare samenlevingsvorm die van buitenaf geïmplementeerd kan worden, maar een levendig sociaal organisme dat al doende van binnenuit ontstaat tussen mensen die gezamenlijk een menswaardige samenleving en economie willen en bereidt zijn de daarvoor benodigde vaardigheden te ontwikkelen.

Iedereen die bereidt is te reflecteren op het eigen denken en handelen, die het verlangen heeft naar een menswaardige samenleving en die samen met anderen de voorwaarden wil creëren om alles te vragen, te onderzoeken en te doen wat nodig is om zo’n samenleving te creëren, brengt de vrij-gelijk-samenleving dichterbij.

 

Recente posts

  • Damaris Matthijsen

    Huidige economisch systeem werkt bodemdegradatie in de hand

    Onze stelling is dat de huidige economie rond grond(eigendom) en handel duurzaam...

  • Damaris Matthijsen

    Grond van Bestaan

    MaatschapWij heeft een filmpje gemaakt over het issue waar ik me al zo lang mee ...